Inspiration til børnefamilien

Gør tandbørstningen lettere

457 0

Hvis du har børn, der er over 6 måneder gamle, så er du nok allerede i gang med at børste tænder på dem. Det første stykke tid går det uden tvivl uden de store problemer, og barnet gør ikke den store modstand mod at få børstet de første par tænder. Noget af det vigtigste i forbindelse med at barnet får et godt forhold til tandbørsten er også, at det starter godt. De fleste børn får tænder ved 6 måneders alderen, men man kan faktisk allerede godt begynde at børste på gummerne et par måneder inden.

Selvom man synes, at man er startet tidligt og at man har gjort alt, hvad man kunne, er der dog stadig en god sandsynlighed for, at det kan give et stort postyr, hver gang der skal børstet tænder, når dit barn er et år eller to. Man kan næsten føle det som om, der er tale om et lille overgreb på barnet, hvis man er nødsaget til at holde det fest. Der er da også mange, der frygter, at man giver barnet traumer. Det er dog vigtigt at det bliver gjort, og at man som forældre ikke opgiver den kamp, da alternativerne er langt værre.

Gode børstevaner varer ved

Her kan du få nogle gode råd til hvordan i får sat gang i nogle sunde rutiner med at børste tænder, så i slipper for kampen, eller måske slipper af med kampen, hvis det allerede er indtruffet. En stor del af fundamentet skal ligges tidligt, og hvis barnet allerede fra det er helt lille er vant til at det er morgen og aften, så falder det ofte naturligt, selvom det stadig kan blive sværere.

Selvom det lyder en smule banalt, så kan det have rigtig meget at sige, hvilken børstestilling i bruger, og det kan være en god ide at prøve lidt forskelligt af. Det handler om at barnet skal føle sig trygt, og det er derfor ofte en god ide at have barnet på skødet, hvor det kan mærke din nærhed, også selvom det er lettere, hvis du er ansigt til ansigt med barnet. Nogle børn kan godt lide at kunne se sig selv i spejlet imens, men andre ikke bryder sig om det. Prøv noget forskelligt af, og gør det der virker bedst for jer.

Valg af tandbørste og tandpasta

Når det kommer til at skulle vælge tandbørste, kan det være lidt af en jungle, da der findes et gigantisk udvalg af børster i mere eller mindre alle afskygninger. Det vil i de fleste tilfælde være det bedste at vælge en tandbørste med et lille hoved og bløde børster. Der er en god sandsynlighed for, at du selv bruger en eltandbørste, og derfor også overvejer det til dit barn. Det anbefales ofte, at man ikke introducerer denne før 3-års alderen. I denne alder begynder barnet også i højere grad at kunne være med til at børste tænderne selv, og vil sandsynligvis ofte synes det er sjovere med en eltandbørste, end et barn på halvandet eller to år, der let kan blive bange for lyden. Du kan finde eltandbørster her.

Tandbørste sange

Selvom man læser det ene gode råd efter det andet, og er fuld af gode intentioner, så er der stadig en overvejende risiko for at I kommer ud i nogle kampe om at skulle børste tænder. En ting der ofte kan få barnet til at falde lidt ned er gode og hyggelige tandbørste sange. Der findes flere, og du skal ikke lede på youtube for at finde eksempler. En sang kan få det til at føles lidt mere hyggeligt og ikke så meget som en sur pligt. Derudover der naturligvis historien om Karius og Baktus, der stadig efter mere end 60 år på bagen er aktuelle.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.