Inspiration til børnefamilien

Sådan håndterer du det hvis en i familien får inkontinens

879 0

Ved nogle sygdomme eller lidelser kan det være svært at lave præcise opgørelser over hvor stor en del af befolkningen der egentligt har den pågældende sygdom eller det pågældende problem. Det er i særdeleshed vanskeligt at lave den type opgørelser når emnet går på lidelser, som kun de færreste vil indrømme at de har overfor omverdnen.

Inkontinens er en af de lidelser. Resultaterne fra flere af hinande uafhængige undersøgelser tyder på at det er meget udbredt, men alligevel er det svært at sætte konkrete tal på – simpelthen fordi det er svært at indsamle data om et område der for mange er så ekstremt tabuiseret.

Nogle af de nyere tal fra Danmark anslår at omkring 400.000 danskere i højere eller mindre grad lider af inkontinens i form af ufrivillig vandladning. Studier har også påvist at inkontinens har en stor indflydelse på en persons lyst til og mulighed for at deltage i sociale aktiviteter.

Slagelse Kommune starter målrettet indsats mod inkontinens

Fordi inkontinens har en stor indflydelse på den ramte persons hverdag har Slagelse Kommune for nyligt annonceret en målrettet indsats, der skal hjælpe de berørte til at blive behandlet for inkontinensen. Selve initiativet er rigtigt godt, fordi det hjælper til at afmystificere området, og åbner muligheden for at man kan søge hjælp.

Det ændrer imidlertid ikke på det faktum at rigtigt mange helt afholder sig fra at tale med andre om problemet. Derfor har inkontinens blandt andet fået tilnavnet ”den usynlige folkesygdom”. Problemet ved ufrivillig vandladning er nemlig, at det for mange er et yderst pinligt område at tale om – og et område, som de helst undgår at tale om.

Det kan ofte skabe en svær situation som pårørende, hvor det er svært at vurdere præcist hvordan man bedst hjælper vedkommende.

Skal man behandle eller bruge voksenbleer?

Når det kommer til inkontinens, så er der flere forskellige muligheder. Det første trin må umiddelbart være at tage hånd om det på en nemt tilgængelig måde, så tøj, sengetøj og lignende ikke skal vaskes i et væk.

I dag findes der et meget stort udvalg af bleer til voksne. At købe voksenbleer er imidlertid også et stort tabu, så selv det kan være svært for mange. De to største mærker indenfor voksenbleer er Abena og Tena.

Begge mærker har et stort sortiment med mange produkttyper til måde kvinder og mænd. Tena forhandles både i supermarkeder og apoteker, mens Abena er knap så synlige i detailhandlen. Både Tena bleer og Abena bleer kan dog købes forskellige steder på nettet. Fordelen ved at købe voksenbleer online er den oplagte mulighed for diskretion. Netbutikken LivetSomSenior har blandt andet et stort udvalg af produkter fra både Tena og Abena. Klik her for at se deres kategori med inkontinens-produkter.

Derfor må første trin som pårørende være at få den berørte til at erkende problemet og acceptere, at der er behov for at der gøres et eller andet. Selvom de færreste vil synes godt om at være nødt til at gå med ble som voksen er det dog alligevel knap så udfordrene som at skulle tage samtalen med lægen om det.

Vælger du at tage den samtale bør det ske under fire øjne, og gøre det helt klart at emnet udelukkende tages op af hensyn til den berørte, og at målet er at give vedkommende en bedre hverdag. Uanset hvad er det ikke nogen nem samtale, og det kan være svært at forudse præcist hvilken retning den tager – men alt er bedre end at lade stå til.

Der findes muligheder for behandling

Det er en udbredt myte at inkontinens ikke kan behandles. Der findes i dag mange gode behandlingstilbud, offentlige såvel som private. Nogle af behandlingsformerne består f.eks. i forskellige former for bækkenbundstræning.

Der findes forskellige typer inkontinens, og hvilken behandlingsform der anbefales hænger i vid udstrækning sammen med typen. Netdoktor har lavet en god artikel om hvilke inkontinens-typer der kan behandles medicinsk.

Det er imidlertid også vigtigt at nævne, at ikke alle kan blive fuldt udredt for deres inkontinens. Det hænger ofte sammen med alderen, da inkontinens for mange er noget der opstår i takt med at alderdommen indtræder. I den del af livet kan det desværre være svært at behandle. Derfor er det dog stadig vigtigt at der tages hånd om konsekvenserne af inkontinensen – og på nuværende tidspunkt er brug af bleer til voksne fra Tena eller Abena den bedste mulighed.

Leave A Reply

Your email address will not be published.